Frysk Doddegers English Sand Cat's-tail Français Fléole des sables Deutsch Sand-Lieschgras Synoniemen Phalaris arenaria Familie Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie) Phleum komt van het Griekse phleos (bast) of pheleos (overvloeien). De plant werd tegen oorloop gebruikt. De naam is vroeger gegeven aan een ander gras (Ampelodesmus tenax), waarvan de stengels voor vlechtwerk gebruikt werden. Arenarium betekent zandig of het zand bewonend. Uitgebreide beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Eenjarig. Plantvorm Therofyt. Hoofdbloei Mei en juni. Afmeting 3-15, soms tot 30 cm.
Wortels Het dichte wortelstelsel gaat meestal niet dieper dan 10 cm, maar soms tot 20 cm.
Stengels Vaak is er maar één stengel, maar Zanddoddegras kan ook in polletjes groeien met vaak boogvormig opstijgende stengels.
Bladeren De korte, vrij brede en daardoor driehoekige, witachtig groene bladen zijn duidelijk geribd. De bovenste bladscheden zijn iets opgeblazen. Het tongetje wordt tot meer dan een ½ cm lang.
Bloemen Tweeslachtig. De bleek- of witachtig groene bloeiwijze is naar de voet kegelvormig (geleidelijk) versmald, naar de top versmald en afgerond en 0,5 tot 5 cm lang. De zijasjes zijn niet met de hoofdas vergroeid. De kelkkafjes zijn geleidelijk versmald in een spitse of zeer kort genaalde top. De helmknoppen zijn eirond of bijna rond en nog geen mm lang.
Vruchten en zaden Een graanvrucht. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op droge, voedselarme en humusarme, kalkrijke, maar soms vrij kalkarme zandgrond. Groeiplaatsen Open plekken in duingrasland, mosduinen, bermen, rivierduinen, opgespoten grond op haven- en industrieterreinen en spoorwegterreinen aangelegd met duinzand. Verspreiding Wereld Kuststreken in Zuid- en West-Europa en Zuidwest-Azië. Ook op enkele verspreide plaatsen in Midden-Europa (o.a. in het Rijndal bij Mainz) en Azië. Nederland Inheems. Vrij algemeen. Vlaanderen Inheems. Vrij algemeen. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |