Frysk-Sêft sâltkrûd English-Russian Thistle Français-Soude roulante Deutsch-Kali-Salzkraut (subsp. ruthen) Synoniemen-Salsola kali subsp. ruthenica, Salsola kali subsp. tenuifolia, Kali tragus Familie-Amaranthaceae (Amarantenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Salsola is afgeleid van het Latijnse salsus (zoutig), een verwijzing naar zijn groeiplaats. Kali komt van het Arabische qali of algali (een gebied in Saoedi-Arabie heet Rub alkali of Rub al Khali (het lege kwartier). Tragus betekent bok. Het is waarschijnlijk genoemd naar de Duitse botanist Hieronymus Bock (1498-1554). Ondersoorten-Stekend loogkruid en Zacht loogkruid worden bij ons als twee afzonderlijke soorten beschouwd, maar elders worden ze vaak opgevat als ondersoorten (Loogkruid, Salsola kali). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-40-100 cm.
Wortels
Stengels-De stengels zijn vanaf de houtige voet vertakt. Ze zijn blauwachtig groen, stekelig en hebben stijve, afstaande zijtakken.
Bladeren-De zittende bladen zijn vrij lang, draadvormig, vrij slap en zacht kort behaard en met een naaldachtige top. De bladschede heeft een brede, vliezige rand.
Bloemen-Tweeslachtig. De groengele bloemen staan meestal met één tot drie bij elkaar in de bladoksels op een zeer korte bloemsteel met twee steelblaadjes met een stekende punt, die aan beide kanten buiten de bloem uitsteken.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De bloemdekbladen zijn in de vruchttijd aan de top naar één kant omgebogen en lopen samen uit in een gekromde haak (een zachte spits). Ze hebben al of niet een meestal doorzichtige dwarse vleugel. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen (pionier) op droge, matig voedselrijke of voedselrijke, stikstofrijke, kalkrijke zandgrond. Zowel op zilte als op niet zilte grond. Groeiplaatsen-Verstoorde en stikstofrijke plaatsen in de duinen, omgewerkte grond in de binnenduinen, ruderale plaatsen, kalkrijke ruigten, met kalkrijk zand opgespoten industrieterreinen, zandvlakten en open plaatsen in bermen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Afrika. Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |