Frysk-Wollige krúshoutbeam English-Wayfaring Tree Français-Viorne Lantane Deutsch-Wolliger Schneeball Synoniemen Familie-Adoxaceae (Muskuskruidfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Viburnum komt van het Latijnse viere (buigen of vlechten) of vibro (zwaaien of trillen), vanwege de buigzame takken. Lantana komt waarschijnlijk van het Latijnse lentare (buigen). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt. Hoofdbloei-Mei en juni. Afmeting-1-2,5, soms tot 6 meter.
Stam
Takken-De jonge takken zijn grijs. De knoppen hebben geen knopschubben, maar wel een dichte beharing.
Bladeren-De bladeren zijn eirond, veernervig en fijn getand of enkelvoudig getand. Van boven zijn ze donkergroen (de nerven ondiep ingezonken) en aan de onderkant lichtgroen en witwollig (sterharen). De bladsteel zonder klieren.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen vormen een dichtbloemige, vlakke tuil die 5-10 cm breed wordt. De 5-9 mm grote bloemen zijn roomwit, komvormig en allemaal even groot. Voor het open gaan zijn ze bovenaan iets rood. De bloemen ruiken naar vanille.
Vruchten en zaden-Een steenvrucht. De giftige bessen zijn eivormig, samengedrukt en 7-9 mm lang. Eerst zijn ze rood, maar later worden ze zwart. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op droge, voedselarme tot matig voedselrijke, kalkrijke grond (weinig of niet stuivend duinzand en op stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Duinen, hellingbossen, bosranden, struwelen, heggen, houtwallen, kalkhellingen en rotshellingen. Verspreiding Wereld-Gematigde streken in Europa, Zuidwest-Azië en Noordwest-Afrika. Nederland-Inheems. Vrij algemeen.
Vlaanderen-Inheems.Vrij zeldzaam. Wallonië Inheems. Vrij algemeen. Toepassingen De jonge twijgen zijn zeer buigzaam. Vandaar dat ze vroeger werden gebruikt voor het bijeenbinden van takkenbossen. In het verleden vervaardigde men uit de bessen inkt en van het zeer harde hout werden pijpenkoppen gemaakt. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |