Frysk-Wite wetterbûterblom English-White-flowered Buttercup Français-Renoncule blanche Deutsch-Reinweißer Wasserhahnenfuß Synoniemen-Witbloemige waterranonkel Familie-Ranunculaceae (Ranonkelfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Ranunculus is het verkleinwoord van het Latijnse rana en betekent kikker. Ranonkels groeien vaak in of langs het water en in vochtige weiden, de plek waar veel kikkers voor komen. Ololeucos betekent geheel wit of effen licht (wit) van kleur. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig of overblijvend. Plantvorm-Hydrofyt. Hoofdbloei-Mei t/m juli. Afmeting-15-60 cm.
Wortels
Stengels-Op het bovenste deel van de stengels, op bladstelen en de bloemstelen groeien verspreide, afstaande haren.
Bladeren-Giftig. Met drijvende en meestal enkele ondergedoken bladen. De in omtrek niervormige tot cirkelronde, drijvende bladen zijn donkergroen en diep gedeeld in drie slippen, die door wigvormige insnijdingen van elkaar gescheiden zijn. Ze worden duidelijk breder naar de top en worden tot 3 cm breed. Soms staan enkele bladen tegenover elkaar. De steunblaadjes zijn over ongeveer de helft van de lengte met de bladsteel vergroeid.
Bloemen-Tweeslachtig. De witte, 5-15 mm lange kroonbladen bedekken elkaar niet of nauwelijks met de randen. Soms zijn ze aan de voet geel. De 2,5-6 mm lange kelkbladen zijn min of meer teruggeslagen en naar de top vaak blauwachtig. De bloembodem is behaard en is bij rijpheid ongeveer net zo lang als breed of duidelijk langer dan breed. De honinggroef is halvemaanvormig.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vijftien tot dertig kale of soms behaarde vruchtjes hebben een zijdelingse, haakvormige snavel. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen, in ondiep, stilstaand, matig voedselarm tot matig voedselrijk, niet verontreinigd, kalkarm, zuur, zeer zacht, helder water, maar ook op 's zomers droogvallende plaatsen. De bodem bestaat meestal uit venig zand of zandige leem. Groeiplaatsen-In en langs vennen, pas gegraven sloten, greppels, poelen, spoorsloten, ijsbaantjes, leemkuilen en veenmoerassen. Verspreiding Wereld-West-Europa en Zuidwest-Europa, maar niet op de Britse eilanden. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |