Frysk English Wall Whitlowgrass Français Drave des murailles Deutsch Mauer-Felsenblümchen Synoniemen Crucifera capselloides, Drabella muralis Familie Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie) Hongerbloempje groeit op voedselarme, uitgehongerde gronden, bij een talrijk optreden was het vroeger een zeker teken van hongersnood.Draba is een oude Griekse plantennaam. Oorspronkelijk was het een andere kruisbloemige plant. Mogelijk is het een naam die willekeurig door Linnaeus is gegeven, of de naam Draba komt van het Griekse drabé (scherp) en slaat op het sap, dat bij sommige soorten een scherpe smaak heeft, of het komt van het Griekse drepoo (plukken), omdat de plant vroeger als toekruid werd gebruikt en waarvan dus herhaaldelijk takjes werden geplukt (de nu bekende soorten zijn echter niet aromatisch). Muralis betekent op of bij muren groeiend. Uitgebreide beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Eenjarig. Plantvorm Therofyt. Hoofdbloei April t/m juni. Afmeting 10-40 cm.
Wortels Een dunne penwortel.
Stengels De rechtopstaande stengels zijn dicht behaard met sterharen, bebladerd en kunnen al of niet vertakt zijn.
Bladeren Ook de bladen zijn dicht behaard met sterharen. De rozetbladen zijn langwerpig tot breed-eirond en kort gesteeld. De bovenste stengelbladen zijn gezaagd, rondachtig tot eirond, zittend en stengelomvattend.
Bloemen Tweeslachtig. Losbloemige trossen, die zich na de bloei verlengen, met witte, 2-3 mm grote bloempjes. De 1-1,5 mm lange kroonbladen zijn vrijwel niet ingesneden.
Vruchten en zaden De tenslotte recht afstaande hauwtjes zijn 3-6 mm lang, 1½-2 mm breed (twee tot drie keer zo lang als breed), afgeplat en kaal. De vruchtstelen zijn één tot twee keer zo lang als de hauwtjes. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige, open, warme plaatsen op droge, maar in de winter vochtige, matig voedselrijke en kalkhoudende, zandige of stenige grond (zand en kalksteen). Groeiplaatsen Kaden, rivierdijken, droog dijkgrasland, kalkgrasland, spoorwegterreinen, duingrasland, duinstruwelen, muren, kalkrotsen, zuidhellingen en struwelen. Verspreiding Wereld In het Middellandse-Zeegebied en in West- en Midden-Europa. Nederland Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen Inheems. Zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |