Frysk-Wyt hoefblêd English-White Butterbur Français-Pétasite blanc Deutsch-Weiße Pestwurz Synoniemen Familie-Asteraceae (Composietenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De Nederlandse naam heeft te maken met het blad, dat lijkt op een paardenhoef. Petasites komt van het Griekse Petasos (breedgerande hoed). Dit slaat op het grote blad. Het werd vroeger wel gebruikt als paraplu of parasol. Albus betekent wit. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Geofyt. Hoofdbloei-Februari en maart (-april). Afmeting-5-30 cm (in de vruchttijd tot 60 cm).
Wortels Stengels-Grote groepen vormend.
Bladeren-Zwak giftig. De wortelbladen verschijnen na de bloei. Ze zijn hartvormig, met duidelijk ongelijke lobben en van onderen blijvend grijsviltig. De fijne nerven zijn netvormig met elkaar verbonden. De bladsteel is aan de bovenkant rond.
Bloemen-Eenslachtig. Tweehuizig. De geurende bloemhoofdjes met buisbloemen zijn geelwit of witachtig. Ze zijn langwerpig en ongeveer 0,25 cm groot. Bij mannelijke planten zijn ze groter en ze groeien dichter opeen, met tot vijfenveertig bloemen in een brede tros. Het omwindsel is lichtgroen en de schutbladen zijn bleek van kleur.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Beschaduwde, soms zonnige plaatsen op voedselrijke, vochtige grond. Groeiplaatsen-Loofbossen, parkbossen, langs beken en rivieren en hooiland. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit berggebieden in West-Azië en Midden-Europa. Noordelijk tot in Zuid-Noorwegen. Nederland-Niet ingeburgerd, maar wel lang standhoudend in parkbossen. Zeldzaam.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Ingeburgerd. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |