Frysk-Wetterposlein English-Water-purslane Français-Peplis portula Deutsch-Sumpfquendel Synoniemen-Peplis portula Familie-Lythraceae (Kattenstaartfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Lythrum is afgeleid van het Griekse lythron (bloed, uit wonden vloeiend), hetgeen betrekking heeft op de bloemkleur. Portula verwijst naar de gelijkenis met Portulaca (Postelein). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juni t/m november. Afmeting-5-25 cm.
Wortels Stengels-De vierkantige, kruipende stengels zijn doorschijnend, vaak roodachtig en min of meer liggend. Ze zijn aan de voet vertakt en wortelen op de knopen. Ze kunnen ook ondergedoken zijn.
Bladeren-De tegenoverstaande bladen zijn vrij vlezig en soms rood aangelopen. Ze zijn omgekeerd eirond tot spatelvormig en hebben een ronde tot afgeknotte top en zijn in korte steel versmald.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen groeien afzonderlijk in bladoksels. Ze zijn paars, roze of witachtig, 1-2 mm groot en hebben zes kroonbladen, maar soms zijn die afwezig. Er zijn eveneens zes kelkbladen. De kelk is klokvormig. De kelkbladen zijn ongeveer even lang als de bijkelkslippen. De kelkbuis is even lang als breed.
Vruchten en zaden-De doosvruchten zijn bolrond en langer dan de kelkbuis. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, soms half beschaduwde, open plaatsen (pionier) op vochtige tot natte, matig voedselarme, zwak zure zand- en leemgrond of in ondiep, voedselarm, zwak zuur water. Groeiplaatsen-Langs vennen, beekoevers, modderige poelen, greppels, stilstaande sloten en ijsbaantjes, drooggevallen plaatsen, kale bodems, open plekken in nat grasland, kale plekken in nat weiland, afgravingen, duinvalleien, moerassige heide en drassige bospaden. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa en Noordwest-Afrika. Nederland-Inheems. Vrij algemeen.
Vlaanderen-Inheems. Vrij algemeen. Wallonië-Inheems. Vrij zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |