Frysk-Wetterlobelia English-Water Lobelia Français-Lobélie de Dortmann Deutsch-Wasser-Lobelie Synoniemen Familie-Campanulaceae (Klokjesfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Lobelia is genoemd naar de botanicus Matthias de l'Obel, geboren te Rijsel (Lille) (1538-1616). Dortmanna is genoemd naar Jan Dortmann, een Groningse apotheker die het kruid naar Clusius stuurde omstreeks 1600. Hij overleed in 1616. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hydrofyt. Hoofdbloei-Juli en augustus. Afmeting-20-70 cm.
Wortels-Een korte wortelstok met uitlopers.
Stengels-De bloeistengel is hol en steekt boven het water uit. Aan de bloeistengels groeien geen of vrijwel geen bladen.
Bladeren-De wintergroene, ondergedoken bladen vormen een dicht wortelrozet. Ze zijn lijnvormig, stomp, hol met twee luchtkanalen en bevatten melksap.
Bloemen-Tweeslachtig. De schutbladen zijn eirond en korter dan de bloemsteel. De hangende bloemen vormen een armbloemige tros. Ze zijn wit of soms lichtlila, tweelippig en 1½ -2 cm. Ze bevatten vijf meeldraden.
Vruchten en zaden-De tweehokkige doosvruchten springen aan de top met twee kleppen open. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen (pionier) in ondiep tot matig diep (soms tot meer dan 1 meter diep), voedselarm, zwak zuur, helder, stilstaand water met een humusarme zandbodem. De groeiplaats kan in de zomer korte tijd droogvallen. Groeiplaatsen-Vrij grote heidevennen, spoorsloten in heidegebieden, meren, bergmeertjes en zandafgravingen. Verspreiding Wereld-Koel-gematigde streken in Europa en Noord-Amerika. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeer zeldzaam. Wallonië-Inheems. Verdwenen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |