Wilde planten in Nederland en België

Veldereprijs - Veronica arvensis

Frysk-Blaublomke-erf

English-Wall Speedwell

Français-Véronique des champs

Deutsch-Feld-Ehrenpreis

Synoniemen

Familie-Plantaginaceae (Weegbreefamilie)

Naamgeving (Etymologie)-De naam ereprijs is mogelijk afkomstig van de Vlaamse botanist Dodoens, die de planten eer ende prijs oft loff gaf vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn echter nog een tweetal verklaringen in omloop. Ereprijs zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat in de Middeleeuwen winnaars van grote toernooien een krans kregen van deze bloemen. Een derde verklaring is dat een Frankische koning vele jaren aan huiduitslag leed en daarvoor, na goede raad van een jager, dit plantje gebruikte en genas van de huiduitslag. Toen gaf hij het plantje de naam ereprijs. Veronica is genoemd naar de heilige Veronica. Veronica zou in een zweetdoek de afdruk gekregen hebben van het aangezicht van Christus. Sommigen menen in de bloem een weergave te zien van die afdruk. Arvensis betekent op akkers groeiend.

Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).

Levensduur-Eenjarig.

Plantvorm-Therofyt.

Hoofdbloei-April t/m november.

Afmeting-2-30 cm.


Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl


Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl


AnRo0002 - cc0


Dalgial - cc by-sa 3.0

Wortels


Dean Wm. Taylor - cc by 2.0


Forest en Kim Starr - cc by 3.0


Stefan.lefnaer - cc by-sa 4.0


herbariaunited.org

Stengels-De meestal min of meer rechtopstaande of heel soms liggende stengels zijn behaard. Ze zijn niet tot sterk vertakt.


Gertjan van Mill - cc by-nc-sa 3.0 nl


© Willem Braam - verspreidingsatlas.nl


Gertjan van Mill - cc by-nc-sa 3.0 nl


© Willem Braam - verspreidingsatlas.nl

Bladeren-De tegenoverstaande bladen zijn driehoekig-eirond tot soms vrijwel rond en grof getand. De onderste bladen zijn kort gesteeld, de bovenste bladen zijn echter langer gesteeld.


Stefan.lefnaer - cc by-sa 4.0


Stefan.lefnaer - cc by-sa 4.0


kuleuven-kulak.be/bioweb


kuleuven-kulak.be/bioweb

Bloemen-Tweeslachtig. De schutbladen zijn smaller dan de gewone bladen. Ze hebben een gave rand en zijn duidelijk langer dan de bloemstelen. De zeer kort gesteelde bloemen vormen eindelingse trossen. Ze staan in de oksels van de schutbladen. De kelk (met vier kelkslippen) is na de bloei duidelijk vergroot en wordt tot 7 mm lang. De 2-3 mm grote bloemen (met vier kroonbladen) zijn blauw. Vaak blijven de bloemen gesloten. De stijl met stempel is ongeveer 1 mm lang en er zijn twee meeldraden.


Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl


kuleuven-kulak.be/bioweb


kuleuven-kulak.be/bioweb


Walter Siegmund - cc by-sa 3.0

Vruchten en zaden-De vruchtstelen zijn duidelijk korter dan de vrucht. De doosvruchten zijn afgeplat, hartvormig en ongeveer even breed als lang. Alleen aan de rand zijn ze gewimperd met lange klierharen. De kelkslippen zijn na de bloei vergroot en worden dan tot 7 mm lang. De zaden hebben één vlakke of zwak holle kant en één zwak bolle kant. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Tweezaadlobbig.


kuleuven-kulak.be/bioweb


Jean-Jacques Houdré - cc by-sa 2.0 fr


Jean-Jacques Houdré - cc by-sa 2.0 fr


©2006 Digital Plant Atlas - cc by-nc-sa 3.0 nl

Biotoop

Bodem-Zonnige, open plaatsen op droge tot matig vochtige, matig voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende grond (zand, stenige plaatsen, leem en zavel, zelden op zware klei of op venige grond).

Groeiplaatsen-Moestuinen, akkers, braakliggende grond, omgewerkte grond, grazige plaatsen op kalkrijke duinhellingen, grazige wallen, gazons, weiland (bijv. op platgetrapte molshopen), oude verweerde muren, aan de voet van muren, open plekken in bermen en aan wegkanten, plantsoenen, tussen straatstenen, begraafplaatsen en kapvlakten.

Verspreiding

Wereld-Oorspronkelijk uit Europa.

Nederland-Inheems. Algemeen.

Vlaanderen-Inheems. Algemeen.

Wallonië-Inheems. Algemeen.

2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl