Frysk-Lytse ferjit-my-net English-Changing Forget-me-not Français-Myosotis versicolore Deutsch-Buntes Vergißmeinnicht Synoniemen Familie-Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Over de Nederlandse naam leest u meer bij Akkervergeet-mij-nietje. Myosotis komt van het Griekse Myos (muis) en Otis (oortjes). De zachte beharing van de bloem en de vorm lijken enigszins op een muizenoor. Discolor betekent bont of van verschillende kleuren. Ondersoorten-Myosotis discolor subsp. discolor en Myosotis discolor subsp. dubia. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-(April) mei en juni. Afmeting-10-30 cm.
Wortels-Worteldiepte tot 10 cm.
Stengels-De stengels zijn vaak aan de voet vertakt. Bladeren-De onderste bladen zijn langwerpig en stomp. De stengelbladen zijn smaller en spitser. Vaak staat tenminste één paar bladen tegenover elkaar. Aan de onderkant groeien rechte haren. Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen zijn eerst bleekgeel of roomkleurig, maar later worden ze roze of blauw. Ze zijn 2-3 mm en hebben een schotelvormige zoom. In het blauwe stadium heeft de bloem een kroonbuis die duidelijk buiten de kelk uitsteekt. De kelk is 4-5 mm.
Vruchten en zaden-Een splitvrucht. De vruchtstelen maken een hoek van 45° tot 60° met de as van de bloeiwijze. De vruchtkelk is in zijaanzicht omgekeerd eirond. De keltanden zijn opgerold als de vruchten zijn gevormd. De nootjes zijn donkerbruin. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen (pionier) op droge tot soms vrij natte, matig voedselrijke, zwak zure, vaak kalkarme, grazige grond (zand, leem, zavel, veen en klei). Groeiplaatsen-Akkers, grasvelden, open plekken in hooiland, vochtig beekdalgrasland, bermen, ruigten, zandgroeven, begraafplaatsen, spoorwegterreinen, langs veensloten en duinvalleien. Verspreiding Wereld-West-, Midden- en Zuid-Europa, Noordwest-Afrika en op de Azoren. Nederland-Inheems. Algemeen.
Vlaanderen-Inheems. Vrij algemeen. Wallonië-Inheems. Vrij zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |