Frysk-Fine eskdoarn English-Box-elder Français-Erable négundo Deutsch-Eschen-Ahorn Synoniemen-Negundo fraxinifolium, Californische esdoorn Familie-Sapindaceae (Zeepboomfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Acer betekent scherp. Het hout werd voor speren gebruikt. Negundo is een Malabarische naam (Zuidwest kust van India). Beschrijving Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt Hoofdbloei-Maart en april. Afmeting-Tot 20 meter. Klik op een afbeelding om te vergroten.
Stam-De schors is eerst grijs en glad, maar wordt later donkerder met ondiepe barsten. De kroon is koepelvormig en vaak onregelmatig door waterloten op de stam en takken. De boom gaat bij het ouder worden iets voorover leunen.
Takken-De takken staan wijd gespreid.
Bladeren-De bladknoppen zijn klein, hebben twee schubben en zijn wit of iets zilverkleurig. De bladeren zijn 5-15 cm lang en staan op lange stelen. Ze zijn drietallig of veervormig vijftallig. De deelblaadjes zijn grof getand of het eindblaadje is iets gelobd. De onderste deelblaadjes zijn gesteeld, de bovenste zijn zittend of met elkaar verbonden. In de herfst worden ze geel of bruin. Ze vallen vroeg af.
Bloemen-Eenslachtig. Tweehuizig. De groenige of bruinrode bloemen zijn klein en verschijnen eerder dan de bladen. Ze vormen veelbloemige bundels of trosjes aan lange dunne stelen. De kelk heeft vier of vijf tanden en er zijn geen kroonbladen. De mannelijke bloemen bevatten vier tot acht meeldraden. Deze mannelijke bloemen staan met twaalf tot zestien bij elkaar in een kleine toef. Ze hebben rode helmknoppen. De vrouwelijke bloemen vormen (met zes tot twaalf bij elkaar) een losse, ongeveer 5 cm lange, hangende pluim.
Vruchten en zaden-Een splitvrucht. De vruchten zijn kaal. De vleugels maken een scherpe hoek met elkaar. Ze zijn ongeveer 2 cm lang en bruin. Ze zijn vroeg rijp, maar blijven nog enige tijd aan de boom hangen nadat de bladeren al zijn gevallen. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op vochtige, voedselrijke grond. Groeiplaatsen-Rivierbegeleidende bossen, duinen, op kribben langs rivieren en aan de randen van moerassen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit het oostelijke en centrale deel van Noord-Amerika. Nederland-Ingeburgerd tussen 1950 en 1974. Vrij zeldzaam.
Vlaanderen-Ingeburgerd. Vrij zeldzaam. Sinds ca. 1975 in het wild aangetroffen. Wallonië-Ingeburgerd. Zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |