Frysk-Strúskeraaigers English-Hybrid Fescue Français-Schédolium ivraie Deutsch-Schwingel-Lolch Synoniemen-Festulolium x loliaceum, x Festulolium loliaceum Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Raaigras komt van het Engelse rye-grass. Festuca komt van het keltische fest (weiland). Festulolium is een samenvoeging van Festuca (Zwenkgras) en Lolium (Raaigras). Kruising-Trosraaigras is de bastaard (hybride) van Beemdlangbloem en Engels raaigras (Festuca pratensis x Lolium perenne). De plant lijkt het meest op Beemdlangbloem. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt Hoofdbloei-Juni t/m augustus. Afmeting-30-100 cm.
Wortels-Geen wortelstokken en geen uitlopers.
Stengels-Losse pollen vormend.
Bladeren
Bloemen-Tweeslachtig. De bloeiwijze lijkt het meest op Engels raaigras. De bloemen vormen samen een aar of tros. De bloeiwijze is niet vertakt. De aartjes zijn zittend, maar de onderste aartjes zijn gesteeld. Soms zitten aan de voet één of enkele korte zijaren. De aartjes hebben (tenminste in het bovesnte deel van de bloeiwijze) twee kelkkafjes. Bij een deel van de aartjes groeit een onderste kelkkafje, dat tegen de aaras aan zit (éénnervig en soms zeer klein). Het is veel korter dan het bovenste, dat 5-8 mm lang is en drie tot vijf nerven heeft. Het lengteverschil tussen de beide kelkkafjes is 1-4 mm. De lemma's zijn niet genaald of hebben een tot 1,5 mm lange naald. Nooit zijn alle bloemen van een aartje genaald. Het stuifmeel is onvolledig ontwikkeld.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. Trosraaigras is vrijwel onvruchtbaar. Eenzaadlobbig. Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op vochtige, voedselrijke, maar weinig bemeste grond (o.a. op klei). Groeiplaatsen-Oud weiland, slootkanten in uiterwaarden en beekdalen. Verspreiding Wereld-Europa. Nederland-Vrij zeldzaam.
Vlaanderen-Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |