Frysk-Tripelhimellof English-Reflexed Stonecrop Français-Orpin réfléchi Deutsch-Tripmadam Synoniemen-Sedum reflexum Familie-Crassulaceae (Vetplantenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Tripmadam is afkomstig van 'tripe de madame' oftewel trijp, een fluweelachtige kledingstof. De herkomst van het woord Sedum is onduidelijk. Sedum is mogelijk afgeleid van het Latijnse sedere (zitten). De plant zat op rotsen. Anderen leiden de naam af van het Latijnse sedare (verzachten), enkele soorten werden vroeger als verzachtend middel gebruikt. Rupestre betekent van de rotsen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Chamaefyt. Hoofdbloei-Juni en juli. Afmeting-15-30 cm.
Wortels-Worteldiepte tot 20 cm.
Stengels-De stengels kruipen over de grond, maar de bloeistengels staan rechtop. Voor de bloei is deze aan de top omgebogen. De plant vormt zoden.
Bladeren-De blauwgroene bladen hebben een bolle onderkant en een zwak gewelfde bovenkant. Ze zijn iets naar boven gekromd en aan de top versmald in een stekelpunt. Verder zijn ze lijnvormig tot langwerpig en 1-2 cm lang (ruim twee keer zo lang als die van Zacht vetkruid). De bladen groeien dicht opeengepakt aan de niet-bloeiende stengels. Dode bladen van de niet bloeiende stengels vallen direct af.
Bloemen-Tweeslachtig. Een schermvormige bloeiwijze. De kroonbladen zijn heldergeel en 6-7 mm lang. Meestal zijn ze zestallig en ongeveer even groot als die van Muurpeper (maar aan de voet smaller). Ze zijn bootvormig gevouwen, met op de rug een richel en twee tot twee en een half keer zo lang als de spitse, 2-3 mm lange kelkbladen. De helmdraden zijn aan de voet vaak kort behaard.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, vrij kalkarme, neutrale tot zwak zure zandgrond en stenige plaatsen. Groeiplaatsen-Rivierduinen, rivierdijken (o.a. langs de Maas), zandige dijken, duingrasland nabij bebouwing, rotsspleten, muren, droog neutraal grasland, stroomdalgrasland, langs stenige voetpaden, zandige plaatsen in bermen, daken, stadswallen en in spleten van basaltglooiingen. Verspreiding Wereld-Voornamelijk in West-, Midden- en Zuid-Europa. Nederland-Inheems. Vrij zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Vrij algemeen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |