Frysk-Rôze earrebarrebek English-French Crane's-bill Français-Géranium d'Endress Deutsch-Pyrenäen-Storchschnabel Synoniemen Familie-Geraniaceae (Ooievaarsbekfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De vrucht lijkt op de snavel van een ooievaar, vandaar de naam. Geranium komt van het Griekse geranios (kraanvogel), omdat de vrucht enigszins lijkt op de snavel van een kraanvogel. Endressii is genoemd naar de Duitse botanist Ph. A.Chr. Endress (1806-1831), die in opdracht van de Wurttembergse reisvereniging een verzamelreis in de Pyreneeën maakte en daar deze plant vond. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Mei t/m juli. Afmeting-20-80 cm.
Wortels-Een stevige, slanke, kruipende en vor een deel bovengrondse wortelstok. Stengels-De rechtopstaande of opstijgende stengels zijn afstaand behaard. Bovenaan zijn de planten klierachtig afstaand behaard.
Bladeren-De bladen zijn in omtrek rond of meestal veelhoekig, 5-8 cm breed en tot over de helft ingesneden in vijf tot meestal zeven eironde, elkaar rakende, onregelmatig getande lobben.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloeiwijze met afstaande haren. De paarsroze, 2,4-3 cm grote bloemen zijn schotelvormig, geaderd, maar zonder donkere nerven. Meestal staan ze met twee bij elkaar. De 1,2-2,2 cm lange kroonbladen zijn niet of meestal iets uitgerand. De plaat van de kroonbladen is veel korter dan de nagel. De kelkbladen staan bij rijpheid rechtop.
Vruchten en zaden-Een kluisvrucht. De kelkbladen omsluiten de behaarde vruchten. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op vochthoudende, matig voedselijke grond. Groeiplaatsen-Bermen en akkers. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit de Pyreneeën en Zuidwest-Frankrijk. Nederland-Niet ingeburgerd. Vrij algemeen.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |