Frysk Piperbeamke English Mezereon Français Bois-gentil Deutsch Seidelbast Synoniemen Familie Thymelaeaceae (Peperboompjesfamilie) Naamgeving (Etymologie) Daphne was oorspronkelijk de Griekse naam van wat nu Laurier heet, Laurus nobilis, een geheel andere plant. De plant werd genoemd naar de nimf Daphne, de dochter van de riviergod Peneus die in een struik werd veranderd om aan Apollo te kunnen ontkomen en is daarom een teken van kuisheid. Daphne betekent glanzen of fakkel, naar de glanzende bladeren. Mezereum betekent doder van mensen. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Overblijvend. Plantvorm Chamaefyt of fanerofyt Hoofdbloei Februari t/m april. Afmeting 30-80, soms tot 160 cm.
Wortels De wortels vertakken zich voor een deel. Takken De rechtopstaande of uitstaande takken zijn grijs-bruin en aan de top bebladerd. De jonge scheuten zijn behaard. De knoppen zijn dof zwartbruin.
Bladeren De niet wintergroene, verspreidstaande, bladen zijn langwerpig, dun, hebben een gave rand en zijn 5-12 cm lang. Ze zijn dof lichtgroen van kleur en staan dicht bij elkaar aan toppen van scheuten. Ze hebben een korte steel en zijn weinig of niet behaard.
Bloemen Tweeslachtig. De zittende bloemen zitten in bundels van één tot vier in de oksels van afgevallen bladen. Ze verschijnen meestal voor de bladen. De bloemen zijn lichtpaars of roze, 1-1,4 cm, hebben vier slippen en zijn behaard. De vier bloemdekbladen staan af. Aan de binnenkant zitten twee kransen van vier meeldraden met heel korte helmdraden. Er is één stijl. De stamper is bovenstandig. De bloemen verspreiden een sterke geur.
Vruchten en zaden Een steenvrucht. De zeer giftige, bolvormige bessen zijn rood, sappig en 0,6 tot 1 cm groot. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Half tot matig beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselarme tot matig voedselrijke, humeuze, kalkrijke grond (zand, leem, mergel en stenige plaatsen). Groeiplaatsen Kalkrijke loofbossen en struwelen (vooral op kalkhellingen). Verspreiding Wereld Europa tot in Centraal-Azië. Nederland Inheems. Zeer zeldzaam. Vlaanderen Inheems. Zeer zeldzaam. Toepassingen Dit struikje wordt vaak toegepast in tuinen. Cultuurvormen hebben vaak iets grotere, donkerder paarse en vroeger verschijnende bloemen dan de wilde vorm. Ook witbloemige planten met gele vruchten worden gekweekt. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |