Frysk English Horseshoe Vetch Français Hippocrépis à toupet Deutsch Schopf-Hufeisenklee Synoniemen Familie Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie) Klaver komt mogelijk van een Indogermaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Hippocrepis komt van het Grieks hippos (paard) en crepis (schoen) een verwijzing naar de vorm van de zaadpeulen. Comosa betekent kuifdragend. Uitgebreide beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Overblijvend. Plantvorm Chamaefyt. Hoofdbloei Mei t/m juli. Afmeting 5-30 cm.
Wortels Een forse penwortel, die aan de top overgaat in een houtige wortelstok.
Stengels De liggende of opstijgende stengels zijn maar weinig behaard. De bloeistengels zijn donkergroen, vertakt en aan de voet verhout.
Bladeren De bladen zijn langgesteeld en oneven geveerd met (drie) vijf tot acht paar deelblaadjes en een zittend topblaadje. De deelblaadjes zijn 0,5-1,5 cm lang.
Bloemen Tweeslachtig. De schermvormige bloeiwijze groeit op lange stelen vanuit een bladoksel. Elk bloeischerm bestaat uit vijf tot twaalf bloemen. De kroobladen zijn 0,6-1,2 cm lang en goudgeel van kleur zonder roodachtige tinten. Van de tien meeldraden is de bovenste vrij.
Vruchten en zaden Een doosvrucht. De vruchten zijn heen en weer gebogen en (1-) 1,5-3 cm lang. Bij rijpheid vallen ze in éénzadige, hoefijzervormige delen uiteen. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige, open plaatsen op matig droge tot matig vochtige, matig voedselrijke, niet of weinig bemeste, kalkrijke grond (zand, mergel en kalksteen). Groeiplaatsen Rivierduinen, hellingen, kalkgrasland, bermen en steengroeven. Verspreiding Wereld Zuid-, Midden- en West-Europa. Nederland Inheems. Verdwenen. Vlaanderen Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |