Frysk-Feanduveldrek English-Marsh Spurge Français-Euphorbe des marais Deutsch-Sumpf-Wolfsmilch Synoniemen Familie-Euphorbiaceae (Wolfsmelkfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De naam wolfsmelk heeft te maken met het giftige melksap dat vrijkomt als
de stengels doorbreekt. Het sap heeft een bijtend en branderig (met name voor huid en ogen) effect en de wolf (in de betekenis van de duivel) werd gezien als de veroorzaker. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Helofyt of hemikryptofyt. Hoofdbloei-Mei en juni. Afmeting-60-150 cm.
Stengels-De holle, buisvormige stengels zijn dik en kaal.
Bladeren-Giftig. De grijsgroene bladeren zijn kort gesteeld of zijn zittend. Ze zijn kaal, gaafrandig of aan de top fijn getand en met een smalle doorschijnende rand.
Bloemen-Eenslachtig. Eenhuizig. De grote bloeiwijze is goudgeel. Schermen en okselstandige bloeiwijzen zijn merendeel in vieren vertakt. Temidden van drie tot vijf van zulke schermstralen zit een vaak nogal forse schijnbloem met vijf tot zeven honingklieren. In deze grote schijnbloemen komt de stamper vaak niet of pas laat tot ontwikkeling. De honingklieren zijn eirond tot langwerpig, niet of nauwelijks gebogen en hebben afgeronde uiteinden (zonder hoorntjes). Ze zijn eerst geel, maar worden later oranjeachtig.
Vruchten en zaden-De doosvruchten hebben korte, rolronde wratjes op de welvingen en niet in de groeven. De zaden zijn glad. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op natte, voedselrijke grond (rivierklei, zavel en laagveen). Groeiplaatsen-Rietland, strooiselruigten langs grote rivieren, natte ruigten, aan de voet van rivierdijken, spoorbermen, struwelen en lichte wilgenbosjes. Verspreiding Wereld- Europa, behalve in het uiterste westen, zuiden en noorden en in West-Azië. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |