Frysk-Linnaeusklokje English-Twinflower Français-Linnée boréale Deutsch-Moosglöckchen Synoniemen Familie-Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie) Naamgeving (Etymologie)-Het Linnaeusklokje (Linnaea) is genoemd naar de Zweedse botanicus Carl Linne (in het Latijn Linnaeus) (1707-1778). Borealis betekent noordelijk of noords en is afgeleid van het Latijnse boreas (noordenwind). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Chamaefyt. Hoofdbloei-Mei en juni. Afmeting-5-15 cm
Wortels-Oppervlakkig wortelend.
Stengels-Grote matten vormend. De dunne (draadvormige), kruipende stengels (ze kunnen wel 120 cm lang worden) wortelen. Ze hebben korte opgerichte zijstengels, één per bladpaar en zijn dicht behaard.
Bladeren-De tegenoverstaande bladen zijn wintergroen en iets leerachtig. Ze zijn 0,7 tot 1,2 cm lang, rondachtig tot omgekeerd eirond en gekarteld. Ze hebben een afgeronde top en een wigvormige voet. Ze zijn kort gesteeld.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen groeien met één of tmeestal wee bij elkaar op een lange bloemsteel, bij de top worden het twee steelblaadjes, die dan knikken. De behaarde, klokvormige, 0,5 tot 1 cm grote bloemen zijn wit of roze met van binnen paarsrode strepen en met vijf brede slippen. De onderste kroonslippen zijn wat langer dan de bovenste. Bloemenmet vier meeldraden.
Vruchten en zaden-De dopvrucht bevat maar één klierachtig behaard zaadje. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, voedselarme, zure, kalkame grond (zand en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Naaldbossen en zeer zelden in kruipwilgstruwelen aan de rand van duinvalleien. Verspreiding Wereld-Koelere streken op het noordelijk halfrond. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Niet in Vlaanderen. Wallonië-Niet in Wallonië. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |