Frysk-Beikeheide English-Crowberry Français-Camarine noire Deutsch-Krähenbeere Synoniemen-Kraaiheide Familie-Ericaceae (Heifamilie) Naamgeving (Etymologie)-Empetrum komt van het Griekse em (op) en petra (rots). Vroeger werd de naam gebruikt voor een andere op rotsen levende plant (welke is onbekend) en later door Linnaeus op Kraaihei overgebracht, omdat deze in Alpenstreken ook op rotsen groeit. Nigrum betekent zwart. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Chamaefyt. Hoofdbloei-April en mei. Afmeting-15-45 cm.
Wortels
Takken-Zodenvormend. De kruipende, liggende of opstijgende takken zijn wijd vertakt. De jonge takken zijn roodachtig.
Bladeren-De takken zijn dicht bebladerd (dicht opeen). De bladen blijven 's winters groen. Ze staan verspreid tot bijna kransstandig. Verder zijn ze lijnvormig of langwerpig, glanzend diepgroen en met een duidelijke omgerolde rand.
Bloemen-Eenslachtig. Tweehuizig. De bloemen staan afzonderlijk in de bladoksels, vaak dicht opeengehoopt, aan het eind van de takken. Ze zijn roze of donker paarsrood, 1- 2 mm lang en met zes kroonbladen. Mannelijke bloemen met drie meeldraden. De paarse helmknoppen steken buiten de bladen uit. Vruchten en zaden-De ronde bessen (steenvruchten) zijn zwart en 5-6 mm. Ze zijn eetbaar, maar wat bitter van smaak. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op droge tf soms vrij natte, kalkarme en voedselarme zandgrond en op veen. Groeiplaatsen-Noordhellingen en valleien in stuifzandgebieden, heide, duinheide, levend hoogveen, veenmosrietland, rotsachtige plaatsen, berkenbossen en naaldbossen. Verspreiding Wereld- Koudere streken op het noordelijk halfrond. Nederland-Inheems. Vrij algemeen.
Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |