Frysk-Knolmiedegers English-Bulbous Meadow-grass Français-Pâturin bulbeux Deutsch-Knolliges Rispengras Synoniemen Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Poa is het Griekse woord voor gras. Bulbosa betekent met een bol of knol. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-April t/m juni. Afmeting-7-40 cm.
Wortels
Stengels-Dichte zoden vormend. De plant heeft vaak maar weinig bloeistengels. De stengels zijn kaal, grijsgroen en vaak sterk rood tot paars aangelopen. Vaak zijn ze aan de voet vertakt, waarbij de zijstengels onderaan ook een bolletje dragen.
Bladeren-De onderste bladscheden zijn sterk verdicht en vormen een kleine peervormige, bovengrondse bol. De bladen zijn vaak samengevouwen, min of meer gootvormig. Ze zijn dofgroen, maar worden al in mei bruin. De onderste bladen zijn (0,5)1-2 mm breed. Het tongetje is spits en wordt tot 4 mm lang.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloempluim is meestal samengetrokken, staat naar één kant en is aan de gewelfde buitenkant iets paarsig of grijsgroen. De pluim kan normaal bloeiende aartjes hebben, maar er kunnen zich in de bloeiwijze ook groene miniplantjes ontwikkelen, die weer kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. De lemma's kunnen, na het drogen, uitspringende nerven hebben, maar vaak ook niet.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. Er is bij ons (nog) geen zaadzetting waargenoemn. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, zelden licht beschaduwde, open plaatsen op droge, matig voedselarme, zwak zure tot basische, neutrale tot kalkrijke, vaak verstoorde grond (zand en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-In bermen aan de voet van beuken, bermen en middenstroken van duinpaden, parkeer- en speelveldjes in de duinen, droog weiland, uiterwaarden, dorre zandkopjes in weiland, rivierdijken, stenige dijken, spoorwegterreinen, tussen grind of bestrating en oude muren. Verspreiding Wereld-Waarschijnlijk oorspronkelijk uit de Centraal-Aziatische zoutsteppen. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |