Frysk-Lyts seewier English-Dwarf Eelgrass Français-Zostère naine Deutsch-Zwergseegras Synoniemen-Zostera noltii, Zostera nana, Nanozostera noltei Familie-Zosteraceae (Zeegrasfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Zostera komt van het Griekse zoster (gordel of lint), naar de bladvorm. Noltei is vernoemd naar Ernst Ferdinand Nolte (1791-1875), een Duitse botanicus. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hydrofyt. Hoofdbloei-Juni t/m oktober. Afmeting-4-25 cm.
Wortels-De sterk vertakte wortelstok is dun (hoogstens 1 tot 2 mm dik).
Stengels-Klein zeegras is een onbehaarde plant en veel kleiner en teerder dan Groot zeegras. Ook de stengels zijn tengerder dan die van Groot zeegras.
Bladeren-De bladen zijn 4 tot 25 cm lang en een 0,5 tot 1,5 mm breed. De schutbladen van de bloeistengels zijn iets breder. De volgroeide en niet beschadigde bladeren hebben aan de top een inkeping. De bladeren hebben een open schede met twee oortjes en drie hoogtenerven, waarvan de buitenste twee dicht langs de bladrand.
Bloemen-Eenslachtig. Eenhuizig. De bloeistengels zijn meestal niet meer dan 10 cm (zelden tot 20 cm) lang en onder de schede niet verdikt. Gewoonlijk zijn ze niet vertakt en met drie bloeiwijzen of een enkele keer meer. De aar is meestal 3-12-bloemig. De helmhokjes zijn ongeveer 2 mm lang. Aan de buitenkant heeft elk tweetal helmhokjes een haakvormig schubje (om de meeldraden zitten kleine haakjes).
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De schede die de bloeikolf omhult is iets opgeblazen en grijsbruin. De eirond-langwerpige zaden zijn ongeveer 2 mm lang en 1 mm breed, glanzend roodbruin, aan de voet afgerond en vrijwel glad (niet groefd). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen in voedselrijk, zilt water, in de zone tussen de laagwater- en de hoogwaterlijn en met een zand- en slibhoudende bodem. Vaak op vastere grond dan Groot zeegras. Groeiplaatsen-Bij eb droogvallende gronden, slikkige beschutte plaatsen aan de kust, estuariën, ondiep zilt water buiten de invloed van het getij, aan de rand van kwelderkreken en schorren. Verspreiding Wereld-In de Kaspische Zee, de Zwarte Zee, de Middellandse Zee en langs de West-Afrikaanse en West-Europese kusten. Noordelijk tot in Zuid-Scandinavië. Ook bij Japan. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Verdwenen. Voor het laatst gevonden in de 19de eeuw. Wallonië-Niet in Wallonië. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |