Frysk-Reade kaaiblom English-Pyramidal Orchid Français-Orchis pyramidal Deutsch-Pyramiden-Orchidee Synoniemen Familie-Orchidaceae (Orchideeënfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Anacamptis komt van het Griekse anakamptoo (ombuigen), omdat de zijdelingse, buitenste bloemdekdelen afstaan. Pyramidalis betekent piramidevormig. Beschrijving Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Geofyt. Hoofdbloei-Juni en juli. Afmeting-30-60 cm. Klik op een afbeelding om te vergroten.
Wortels-Bijna bolronde, gave wortelknollen.
Stengels-De vrij dunne, niet behaarde, ronde stengels staan rechtop, maar zijn wel iets heen en weer gebogen. Bovenaan zijn ze iets kantig. Aan de voet zitten twee of drie bruine scheden.
Bladeren-De kale, lichtgroene en ongevlekte bladen zijn lijnvormig-langwerpig met een gave bladrand. De onderste bladen komen al in de herfst tevoorschijn. Ze staan dicht opeen, zijn groot en omvatten de stengel kort schedeachtig. De middelste, verspreidstaande stengelbladen zijn kleiner, lijn-lancetvormig tot langwerpig en staan ver van elkaar. De bovenste, zittende bladen zijn klein en schutbladachtig.
Bloemen-Tweeslachtig. De schutbladen zijn lijn-lancetvormig, spits, eennervig, even lang als of langer dan het vruchtbeginsel, groenachtig of bovenaan iets violet aangelopen. De aar is eerst kegelvormig, later wordt de aar eivormig tot rolrond. De aar bevat veel bloemen en is 4-8 cm. De welriekende bloemen zijn helder paarsrood, rozerood of soms wit. De bloemlip is 6-8 mm en heeft drie lobben of drie spleten. De bloemen hebben langwerpige slippen en aan de voet van boven twee rechtopstaande hoogterichels. Er is geen honingmerk. De tot 2,5 cm lange spoor is draadvormig, gebogen (naar beneden gekeerd) en even lang als of langer dan het onderstandig vruchtbeginsel. Het vruchtbeginsel is bijna zittend, gedraaid en groen of violet aangelopen.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, zelden licht beschaduwde, open plaatsen op droge tot matig vochtige, voedselarme, kalkrijke, humushoudende grond (duinzand en mergel). Groeiplaatsen-Grazige hellingen, kalkgrasland, schraal grasland, bermen, langs lichte laantjes, duingrasland (vooral op noordhellingen) en opgespoten grond. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Zuid-, West- en Midden-Europa, Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |