Frysk-Bermnettel English-Motherwort Français-Agripaume cardiaque Deutsch-Herzgespann Synoniemen Familie-Lamiaceae (Lipbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Leonurus komt van het Griekse leon (leeuw) en oura (staart), hetgeen zou slaan op de vorm van de bloeiwijze. Cardiaca betekent het hart betreffende. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juni t/m augustus. Afmeting-30-100 cm.
Wortels
Stengels-De rechtopstaande stengels zijn meestal vertakt.
Bladeren-De bladen zijn van boven donkergroen en van onderen lichtgroen. De onderste bladen zijn vrij rond en handvormig met vijf tot soms zeven getande of ondiep gelobde slippen. Ze hebben een hartvormige voet. De bovenste bladen zijn eirond tot langwerpig en met een wigvormige voet. Meestal zijn ze ondiep drielobbig.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen groeien dicht opeen in kransen langs de stengel. Ze zijn roze, soms met paarse vlekken. Ze zijn 0,8-1,2 cm lang. De bovenlip is op de rug sterk behaard. De klokvormige kelk heeft vijf nerven en genaalde tanden. De beide voorste tanden zijn naar beneden gekromd.
Vruchten en zaden-Een splitvrucht. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige tot vaak licht beschaduwde, open plaatsen op matig vochtige, matig voedselarme tot zeer voedselrijke, stikstofrijke, basische, kalkhoudende, omgewerkte, humeuze grond. Groeiplaatsen-Duinstruwelen, duinbosranden, heggen, bosranden, ruderale plaatsen, langs dorpswegen, bij mesthopen, humeuze ruigten, dijken en aan de voet van kalkhellingen. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Midden-Azië en Oost-Europa. Nederland-Archeofyt. Vrij zeldzaam. Vlaanderen-Archeofyt. Zeldzaam. Wallonië-Archeofyt. Zeer zeldzaam. Toepassingen Hartgespan werd gebruikt vanwege zijn kalmerende werking op de bloedsomloop en hartkloppingen. Ook is de plant sinds de Middeleeuwen in cultuur als medicinale plant om pijn bij bevallingen te verminderen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |