Frysk-Grutte wolvepoat English-Stag's-horn Clubmoss Français-Lycopode en massue Deutsch-Keulen-Bärlapp Synoniemen Familie-Lycopodiaceae (Wolfsklauwfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Wolfsklauw komt door de gelijkenis met de klauw van een wolf. Lycopodium komt van het Griekse lykos (wolf) en podion (pootje). De uiteinden van de takken lijken op de tenen van een wolf. Clavatum betekent knotsvormig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Chamaefyt. Rijpe sporen-Juli en augustus. Afmeting-5-15 cm.
Wortels
Stengels-De wortelende, kruipende, dicht bebladerde, 90-150 cm lange stengels. Ze zijn helder donkergroen, met rechtopstaande of opstijgende, vrij korte al of niet vertakte zijtakken. De sporenaren vind je aan de zijstengels.
Bladeren-De onvruchtbare bladen zijn heldergroen, vrij zacht, lijnvormig en 3-5 mm lang (ze zijn kleiner dan die van Stekende wolfsklauw). Ze staan in vele rijen, zijn gaafrandig- of onduidelijk-getand, staan schuin af, zijn naar binnen gekromd en lopen uit in een ongeveer even lange witte, glasachtige haarpunt. De vruchtbare bladen zijn gelig, gekarteld, driehoekig en hebben eveneens een haarpunt.
Sporen-De 1-5 cm lange, gesteelde, lichtgele sporenaren . Er groeien één tot drie (zelden meer) aren aan een lange stengel aan het eind van de zijtakken Ook de sporen zijn lichtgeel.
Biotoop Bodem-Zonnige, soms licht beschaduwde plaatsen op vrij droge tot vrij vochtige, (zeer) voedselarme, zure, vaak enigszins gestoorde zandgrond en op stenige plaatsen. Groeiplaatsen-Heide, naaldbossen (met name lichte dennenbossen), loofbossen (met name eiken-berkenbossen), in karrensporen, noordhellingen in stuifzandgebieden, open grazige heide met ijl groeiende Grove dennen, zandwallen, soms in schrale bermen en grindgroeven. Verspreiding Wereld-Koude en gematigde streken. In de tropen alleen in gebergten. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeldzaam. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |