Frysk English-St. Bernard's Lily Français-Phalangère à fleurs de lys Deutsch-Astlose Graslilie Synoniemen Familie-Asparagaceae (Aspergefamilie) Naamgeving (Etymologie)-Anthericum (affodil) komt van anthêros (voorzien van bloemen), omdat de takken fraaie bloemen droegen net als de affodil. Liliago is afgeleid van het Latijnse lilium (lelie). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Geofyt. Hoofdbloei-Mei t/m juli. Afmeting-30-60 cm.
Wortels-Een korte, ongelede, schuine wortelstok.
Stengels-Een rechtopstaande of opstijgende, bijna steeds niet vertakte stengel met alleen onder de bloeiwijze meestal enige schutbladen. De bloeiwijzestengel is ongeveer even lang als de bladen.
Bladeren-De wortelstandige bladen zijn 4-5 mm breed. Ze zijn kaal, lijnvormig, vlak of iets gootvormig en lopen in een smalle, spitse top uit. Ze zijn korter dan de bloemstengel. De schutbladen zijn langwerpig, spits en vliezig.
Bloemen-Tweeslachtig. De 1½-2 cm grote bloemen groeien in enkelvoudige of weinig vertakte losbloemige trossen. De zes stervormig uitgespreide bloembladen zijn wit. Ze zijn langwerpig-lijnvormig, stomp, drienervig en twee keer zo lang als de meeldraden. De helmknopjes zijn aan de voet van de rugzijde bevestigd. De draadvormige stijl (met een stompe stempel) is boogvormig gekromd en iets korter (dus bijna even lang) als de bloemdekbladen.
Vruchten en zaden-Een eironde, spitse doosvrucht. De zaden zijn 8-10 mm lang, eivormig, kantig en dof. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of soms licht beschaduwde, iets open plaatsen op droge, matig voedselarme en vaak kalkhoudende grond (kalksteen, leem en zand). Groeiplaatsen-Kalkgrasland, kalkrijke bosranden, licht eikenbos en dennenbos en leemkuilen in heide. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Europa. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam. Vlaanderen-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Inheems. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |