Frysk-Grut nagelkrûd English-Large-leaved Avens Français-Benoîte à grandes feuilles Deutsch-Großblättrige Nelkenwurz Synoniemen-Amerikaans nagelkruid Familie-Rosaceae (Rozenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-De geslachtsnaam Geum komt van het Griekse geuein (proeven). Macrophyllum betekent grootbladig. Opmerking-Groot nagelkruid lijkt sterk op Geel nagelkruid. Het is hiervan te onderscheiden door de kelkbladen die al tijdens de bloei zijn teruggeslagen. Op de stijl groeien klieren. Het aantal vruchtjes in het vruchthoofdje is groter. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Mei t/m juli. Afmeting-60-120 cm.
Wortels
Stengels-De bloeistengels staan min of meer rechtop.
Bladeren-De samengestelde (met deelbladen), meestal diep gelobde bladeren zijn getand. De middelste blaadjes van de stengelbladen zijn breed eirond en afgerond. De kleine steunblaadjes zijn 0,5-1,5 cm lang.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen staan rechtop. De groene kelkbladen zijn al tijdens de bloei teruggeslagen. Op de roodachtige stijlen groeien klieren. Het onderste deel van de stijl is soms kaal, maar meestal begroeid met kleine klieren. Het is ongeveer drie tot vier keer zo lang als het aan de voet behaarde bovenste deel. De afstaande, 3-7 mm lange, gele kroonbladen zijn omgekeerd eirond, niet genageld en ongeveer even lang als de kelk. De bloembodem met weinig, korte haren. De effen gele bloemen hebben een grote zwarte vlek aan de basis. Onder normale omstandigheden zie je dit niet, alleen met ultraviolet licht is het te zien. Insecten kunnen het wel zien.
Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. Het aantal vruchtjes in het vruchthoofdje is groter dan bij Geel nagelkruid (vruchthoofdjes met 120-200 vruchtjes). De vruchtjes zijn kort borstelig. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Licht beschaduwde of beschaduwde plaatsen op vochtige, voedselrijke grond. Groeiplaatsen-Loofbossen, langs bospaden, struwelen, bosranden, heggen, houtwallen en parken. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Noord-Amerika (van Alaska tot in Californië en Nieuw Mexico), maar ook in Oost-Azië. Nederland-Ingeburgerd tussen 1975 en 1999. Vrij algemeen. Voor het eerst aangetroffen in 1992. Vlaanderen-Ingeburgerd. Vrij zeldzaam. Omstreeks 1995 voor het eerst aangetroffen (in het Meerdaalwoud in Oud-Heeverlee). Wallonië-Ingeburgerd. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |