Frysk English-Round-leaved Fluellen Français-Linaire bâtarde Deutsch-Eiblättriges Tännelkraut Synoniemen-Linaria spuria, Antirrhinum spurium Familie-Plantaginaceae (Weegbreefamilie) Naamgeving (Etymologie)-De geslachtsnaam Kickxia is ontleend aan Jean Kickx (Sr.) (1775-1831), hoogleraar in de biologie, farmacie en mineralogie en/of zijn zoon Jean Kickx (Jr.) (1803-1864). Spuria betekent vals of onecht. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juni t/m november. Afmeting-7-30 cm.
Wortels Stengels-De uitgespreid op de grond liggende stengels zijn aan de voet vertakt en kleverig behaard.
Bladeren-De verspreidstaande bladen zijn eirond. De onderste zijn zwak getand. Alle bladen hebben een afgeronde of hartvormige voet en een korte steel.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemstelen zijn meestal ruw behaard. De bloemen zijn geel met een donkerpaarsige bovenlip. Ze zijn 1-1½ cm en staan op slanke stelen in de bladoksels. De spoor is gekromd. De kelkslippen zijn eirond tot langwerpig.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht met eironde zaden. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, kalkrijke grond (rivierklei en soms op mergel). Groeiplaatsen-Akkers, stoppelvelden, drooggevallen plaatsen, omgewerkte grond en zelden op spoorwegterreinen. Verspreiding Wereld-Zuidwest-Azië, Noord-Afrika, op de Azoren en in Zuid-, West- en Midden-Europa. Nederland-Archeofyt. Zeldzaam.
Vlaanderen-Archeofyt. Zeer zeldzaam. Wallonië-Archeofyt. Zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |