Frysk-Dúnroaske English-Burnet rose Français-Rosier pimprenelle Deutsch-Bibernell-Rose Synoniemen-Rosa pimpinellifolia, Duinroosje Familie-Rosaceae (Rozenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Rosa is het Latijnse woord voor roos. De naam komt komt via het Griekse rodon van het Oudperzische wurdo, waar het doornstruik betekende. Pimpinellifolia betekent bladen als Pimpinella (Bevernel). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Fanerofyt . Hoofdbloei-Mei en juni (soms weer augustus-oktober). Afmeting-50-100 cm.
Wortels-Met uitlopers.
Takken-De rechtopstaande, zwartbruine takken zijn niet of weinig vertakt, met rechte, dunne, dicht bij elkaar staande stekels, die niet allemaal even hoog zijn.
Bladeren-De verspreidstaande bladeren zijn zeven-, negen- of soms elftallig. De donkergroene deelblaadjes zijn klein, rondachtig tot eivormig, enkel gezaagd, aan de onderzijde vrijwel kaal en ongeveer 1½-2½ cm.
Bloemen-Tweeslachtig. De alleenstaande bloemen hebben geen steelblaadjes. De vijf 1-2½ cm grote kroonbladen zijn meestal wit, zelden roze. De vijf kelkbladen zijn meestal niet gedeeld en staan na de bloei schuin omhoog. Ze vallen niet af. Het vruchtbeginsel is halfonderstandig.
Vruchten en zaden-Een vlezige schijnvrucht. De bottelsteel is kaal of weinig beklierd. De bolvormige bottels zijn vrij klein, glanzend paarszwart en niet behaard. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op droge tot matig vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure tot meestal kalkhoudende grond (zand en kalksteen). Groeiplaatsen-Kalkrijke zomen in de duinen, duinhellingen, duinvalleien, duingrasland, heggen, struwelen en heide. Verspreiding Wereld-Europa tot in Zuidwest- en Centraal-Azië. In Noordwest-Europa voornamelijk in kustgebieden (tot op IJsland). Nederland-Inheems. Vrij zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Vrij algemeen. Wallonië-Inheems. Zeer zeldzaam. Toepassingen Cultuur-Ook gekweekt als sierplant. Keuken-De rozenbottels zijn zeer rijk aan vitamine C en kunnen gebruikt worden voor onder meer marmelade, confiture, gelei, sap, siroop en gebakvulling. Vermeerderen-Zaaien en scheuren. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |