Frysk-Triedklaver English-Slender Trefoil Français-Trèfle à petites fleurs Deutsch-Armblütiger Klee Synoniemen-Trifolium filiforme Familie-Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Klaver komt mogelijk van een Indogermaanse grondvormglei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Trifolium komt van het Latijnsche tri (drie) en folium (blad). De bladen zijn drietallig. Micranthum betekent kleinbloemig. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Mei t/m september. Afmeting-5-20 cm.
Wortels Stengels-De kale, liggende of soms opstijgende stengels worden een paar cm tot enige dm lang en liggen meestal in een kring uitgespreid op de grond.
Bladeren-De bladen zijn zeer kort gesteeld (minder dan 0,5 mm) en van gelijke lengte. De deelblaadjes zijn omgekeerd eirond of hartvormig en aan de top min of meer afgeknot. Alle drie deelblaadjes hebben vrijwel geen steel. De steunblaadjes zijn langwerpig, zowel naar de voet als naar de top versmald en nauwelijks vergroeid met de bladsteel.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen vormen schermvormige bloeiwijzen op draaddunne, gekromde stelen met één tot zeven (zelden tot twaalf) bloemen. De ongeveer 1,5 mm lange steeltjes van de afzonderlijke bloemen zijn ook draadvormig en even lang of langer dan de kelkbuis. De oranjeachtig gele, later geelbruine en nog later bijna kleurloze bloemkroon is 2-3 mm. De vlag s bootvormig en nauwelijks langer dan de andere kroonbladen. Na de bloei zijn de hoofdjes waaiervormig.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. De peultjes zijn eivormig en bevatten één of twee zaden. Ze zijn waaiervormig teruggeknikt aan één kant van de bloeiwijzesteel. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, kalkarme grond (zand, sterk uitgeloogde klei en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Dijken, duingrasland, lage duintjes, weiland, hooiland, laagblijvend grasland, intensief beheerde gazons, bermen, oorlogsbegraafplaatsen in Vlaanderen, glooiingen, karrensporen, braakliggende grond, langs veedrinkpoelen, duintjes aan de dijkvoet langs het IJsselmeer en rivierduinen langs de Maas. Verspreiding Wereld-Rondom de Middellandse Zee en West-Europa. Noordelijk tot in Zuid-Noorwegen. Nederland-Inheems. Zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Verdwenen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |