Frysk-Ticht ringers English-Dune Fescue Français-Vulpie à une glume Deutsch-Büschel-Federschwingel Synoniemen-Vulpia uniglumis, Festuca fasciculata Familie-Poaceae (Grassenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Vulpia is genoemd naar de Duitse chemicus, aptheker en botanist Johann Samuel Vulpius (1760-1846). Fasciculata is afgeleid van het Latijnse fasciculus, het verkleinwoord van fascis (bundel), dus met bundeltjes. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Mei t/m juli. Afmeting-10-50 cm.
Wortels
Stengels-De pluimsteel komt maar weinig buiten de bovenste bladschede uit of de voet van de pluim wordt door deze schede omhuld.
Bladeren
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen vormen een dichte, rechtopstaande pluim, die naar één kant is gekeerd en die meestal korter is dan 10 cm. Boven in een aartje zitten drie tot zes kleine, onvruchtbare bloemen. Elke bloem heeft één tot drie meeldraden. De helmknoppen zijn 1-1,5 mm. Het onderste kelkkafje is hoogstens 1½ mm, de bovenste is 1-3 cm. Ze hebben drie nerven en een tot 1 cm lange naald.
Vruchten en zaden-Een graanvrucht. De vrucht en het vruchtbeginsel zijn aan de top behaard. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, open plaatsen op droge, matig voedselarme, neutrale en meestal omgewerkte zandgrond. Groeiplaatsen-Enigszins ruderale plaatsen in de duinen, mosduinen, open duingrasland, droog neutraal grasland en kampeer- en recreatieterreinen. Verspreiding Wereld-In het Middellandse-Zeegebied en in West-Europa. Nederland-Ingeburgerd tussen 1950 en 1974. Zeer zeldzaam. Voor het eerst gevonden in 1979.
Vlaanderen-Ingeburgerd. Zeldzaam. Voor het eerst gevonden in 1977. Wallonië-Niet in Wallonië. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |