Frysk Hunichklaver English Yellow Sweetclover Français Mélilot officinal Deutsch Echter Steinklee Synoniemen Melilotus arvensis, Medicago officinalis, Akkerhoningklaver Familie Fabaceae (Vlinderbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie) Klaver komt mogelijk van een Indogermaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Citroengeel slaat uiteraard op de kleur van de bloemen. Honingklaver bevat veel nectar, vandaar de Nederlandse naam. Melilotus bestaat uit de Griekse woorden meli (honing) en lotus (klaver). Officinalis komt van het Latijnse officium (werkplaats, in plantkundig/medische verband is dat de apotheek). Officinalis betekent dus in gebruik in de apotheek / geneeskrachtig. Uitgebreide beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Tweejarig, maar soms eenjarig of meerjarig. Plantvorm Hemikryptofyt. Hoofdbloei Juli t/m oktober. Afmeting 30-150 cm.
Wortels Een penwortel. Worteldiepte tot 1 meter.
Stengels De liggende tot rechtopstaande stengels zijn kaal en bossig vertakt.
Bladeren De blaadjes zijn drietallig. De deelblaadjes van de onderste bladen zijn eivormig en scherp getand, die van de hogere bladeren zijn smaller. De steunblaadjes hebben meestal geen tanden.
Bloemen Tweeslachtig. De bloemen groeien in slanke losbloemige trossen van 4-10 cm. De 4-7 mm lange bloemen zijn lichtgeel, maar aan het eind van de bloei witachtig. De zwaarden zijn (tenminste 0,5 mm) langer dan de kiel. De kelk is kaal of slechts weinig behaard. Het vruchtbeginsel is kaal en aan de voet versmald tot een steeltje van 1 mm.
Vruchten en zaden Een doosvrucht. De kale, ruwe en stompe, 3-5 mm lange peulen zijn eivormig. Later worden ze bruin. Ze hebben vijf tot acht dwarsrichels, een duidelijke snavel (een stekelpuntje) en bevatten meestal één zaadje. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige, min of meer open plaatsen op vochtige tot droge, matig voedselrijke, omgewerkte, vaak kalkhoudende en stenige grond (zand, leem, zavel, klei, mergel en stenige plaatsen). Groeiplaatsen Omgewerkte grond, ruderale plaatsen, duinen, steengroeven, puin, kapvlakten, industrieterreinen, haventerreinen, spoorwegterreinen, bermen, dijken, braakliggende grond en tussen straatstenen. Verspreiding Wereld Oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. Nederland Archeofyt. Algemeen. Vlaanderen Archeofyt. Algemeen. Toepassingen Medicinaal Citroengele honingklaver is een oud geneesKruid. tegen ontstekingen, vooral gebruikt als bestanddeel van pleisters. Motten Gedroogd werd de plant als motwerend middel toegepast. Keuken Sommige likeuren werden ermee gekruid. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |