Wilde planten in Nederland en België

Akkermunt - Mentha arvensis

Frysk-Boerebalsem

English-Corn Mint

Français-Menthe des champs

Deutsch-Ackerminze

Synoniemen

Familie-Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)

Naamgeving (Etymologie)-Er zijn twee verklaringen voor de naam. Mentha komt van het Griekse Menthê, dochter van de watergod Cocytus, die door Hades, god van de onderwereld, bemind werd en door de jaloerse echtgenoot Persephone in een plant werd veranderd. Mentha kan echter ook afstammen van het Griekse Minthos (iets riekend), dat duidt op de geur van de plant. Arvensis betekent op akkers groeiend.

Kruising-De kruising van Akkermunt met Watermunt is Kransmunt (Mentha x verticillata). Zie daar.

Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).

Levensduur-Overblijvend.

Plantvorm-Hemikryptofyt.

Hoofdbloei-Juli t/m november.

Afmeting-15-45 cm.


Ivar Leidus - cc by-sa 3.0


Danny S. - cc by-sa 3.0


Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - cc by-sa 4.0


Hajotthu - cc by 3.0

Wortels-Zowel met ondergrondse als bovengrondse uitlopers.


herbariaunited.org


herbariaunited.org


herbariaunited.org


herbariaunited.org

Stengels-De holle, vierkante, liggend-opstijgende tot rechtopstaande bloeistengels zijn behaard, met aan de top een bosje kleine bladen.


AnRo0002 - cc0


Michael Becker - cc by-sa 3.0


Matt Lavin - cc by-sa 2.0


Albert Herring - cc by 2.0

Bladeren-De tegenoverstaande, 2-6 cm lange en 1-2 cm brede bladen zijn duidelijk gesteeld en zeer variabel (rondachtig tot langwerpig, maar meestal eirond), min of meer scherp gezaagdtot gekarteld, maar soms bijna gaafrandig. Aan de top dragen de bloeistengels enige bladparen zonder schijnkrans. De plant verspreidt een vrij zwakke geur.


Matt Lavin - cc by-sa 2.0


Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - cc by-sa 4.0


Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - cc by-sa 4.0


Matt Lavin - cc by-sa 2.0

Bloemen-Tweeslachtig. De schijnkransen staan op afstand van elkaar in de oksels van gewone bladen. De paarse, soms roze of zelden bijna witte kroon is 4-8 mm. De kroon is vaak wat donkerder dan bij andere inheemse muntsoorten (behalve op schaduwrijke plaatsen). De meeldraden steken buiten de bloem. De 2-3 mm lange kelk is van binnen weinig behaard. De kelktanden zijn ongeveer driehoekig (weinig langer dan breed).


Matt Lavin - cc by-sa 2.0


AnRo0002 - cc0


Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - cc by-sa 4.0


Andrea Moro - dryades.units.it/cercapiante - cc by-sa 4.0

Vruchten en zaden-Een vierdelige splitvrucht. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Tweezaadlobbig.


Matt Lavin - cc by-sa 2.0


Steve Hurst - USDA-NRCS PLANTS Database


AnRo0002 - cc0


©2006 Digital Plant Atlas - cc by-nc-sa 3.0 nl

Biotoop

Bodem-Zonnige of half beschaduwde, open tot grazige plaatsen op vochtige of natte, matig voedselrijke of voedselrijke grond (op de meeste grondsoorten). Meestal op plaatsen met een wisselende waterstand.

Groeiplaatsen-Bermen, weiland, hooiland, afgeplagde heide op drassige leemgrond, droogvallende oevers van vennen en greppels, langs natte paden in loofbossen, verslempte akkers en moestuinen.

Verspreiding

Wereld-Oorspronkelijk uit de gematigde en koudere delen van het noordelijk halfrond.

Nederland-Inheems. Algemeen.

Vlaanderen-Inheems. Algemeen.

Wallonië-Inheems. Algemeen.

Wetenswaardigheden

Medicinaal-Akkermunt heeft van alle muntsoorten het hoogste gehalte aan menthol. Het wordt in veel Aziatische landen verbouwd. Het wordt gebruikt voor de behandeling van reumatische pijnen, zenuwpijn en verkoudheid. Geplette bladeren worden op het voorhoofd gelegd om hoofdpijn te verlichten. In de Chinese geneeskunde wordt het gebruikt bij de behandeling van tumoren en huidaandoeningen. Bij de behandeling van luchtwegproblemen geeft Akkermuntolie verlichting en het inhaleren ervan wordt door veel astmapatiënten als aangenaam ervaren. De olie wordt gewonnen door waterdampdestillatie van het bloeiende Kruid. Akkermuntolie wordt o.a. gebruikt bij. astma, zenuwpijn, maagklachten, hik, verkoudheid, koorts, spastische hoest, flauw vallen, slijmvliesontsteking, wintervoeten, vermoeidheid, tand- en kiespijn, misselijkheid, diarree, reisziekte, slechte adem, verstopte poriën, shock, acne, hoofdpijn en migraine. Het hoge mentholgehalte kan huidirritaties veroorzaken.

Vermeerderen-Scheuren (uitlopers), zaaien of stekken.

2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl